arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat positief kan zijn aan deze crisis ofwel
16 maart 2020 

Wat positief kan zijn aan deze crisis ofwel "Crisis als kans"

Als het ineens stil is…

Vanmorgen liep ik mijn dagelijkse rondje met teckel Bob. Voor een maandagochtend waarop normaliter een kakofonie aan geluiden mijn oren in komt, was het nu aanzienlijk rustig. Was het nu even niet het overheersende geluid van het geraas van auto’s, maar was het de beurt aan de vogels. Mij bewust van wat de oorzaak is van deze situatie en de ellende die dat met zich meebrengt, werd ik mij ook heel bewust van wat de positieve kant van deze crisis kan zijn.

Grenzen vervagen…

Het lukt een heel klein organisme om de hele wereld plat te leggen. Veel van waar we ons elke dag weer heel druk over maken, lijkt ineens onbelangrijk. Het is niet meer jouw of mijn strijd tussen leven en dood, maar onze strijd. We moeten het samen doen en kunnen onze ogen niet meer sluiten voor de ellende elders op de wereld. In hetzelfde rondje met de hond kwam het liedje “Over de muur” in mij op. Dat liedje ging nog over onschuldige vogels die zich niets aantrokken van de muur die mensen van elkaar gescheiden hield. Overduidelijk houdt ook het Corona virus zich niet aan de door mensen getrokken grenzen; of er nu een muur staat of niet.

Een pas op de plaats wordt gemaakt…

Muziekkanten die niet meer worden geleefd door hun agenda, maar ‘back to basic’ samen muziek maken in de huiskamer en dat vervolgens online delen met anderen. Geen volle terrassen bij de eerste voorjaarszon, maar een kopje koffie of een glaasje wijn met je naasten in je eigen tuin. Geen overvolle klassen waar docenten vlijtig hun best doen om de veelheid aan doelstellingen te behalen, maar kleine groepjes waarvoor nu alle tijd en aandacht is. Kinderen die zich voorbereiden op hun examen worden meer gezien en begeleid dan anders voor mogelijk wordt gehouden. Begrip voor studenten die nu vooral thuis in de boeken duiken en zo mogelijk online lessen volgen. Straffen en sancties voor verzuim van lessen is ineens niet nodig en moet er worden vertrouwd op de intrinsieke motivatie van leerlingen.

Prioriteiten worden opnieuw vastgesteld…

Ik die ineens een lege agenda heb, aangezien thuis werken de richtlijn is en ik voor mijn cliënten en voor mezelf liever geen onnodig risico loop. Ook de urgentie van het oplossen van een relatieprobleem wordt gerelativeerd aan de strijd van leven en dood. Deze situatie lost het probleem uiteraard niet op, maar drukt iedereen op de kwetsbaarheid van het individu. Ondertussen groeit het besef wat een samenleving waar de menselijke maatstaf domineert, waard is. Groeit het besef dat we allemaal maar een piepklein schakeltje zijn in een grote, steeds complexere wereld waarop we denken grip te hebben.

“Je hebt je les pas geleerd, als je anders handelt!”

Een hele wijze uitspraak. We praten veel, maar handelen er niet altijd naar. Lessen moeten soms ingrijpend en pijnlijk zijn, wil het daadwerkelijk leiden tot verandering. Dat is mijn hoop bij deze crisis. Dat we met zijn allen beseffen dat grenzen trekken en de belangen van binnen die grenzen nastreven, leidt tot verlies van contact met de werkelijkheid. Dat we hiermee steeds verder af komen te staan van de menselijke waarden die ons met elkaar verbinden. Ik hoop dat dit lijden ons wakker maakt en ons doet beseffen dat we samen verantwoordelijk zijn voor hoe we met elkaar en met onze aarde omgaan. Dat het anders kan, ervaren we wereldwijd nu we een beroep doen op onze gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Zolang het voorjaar zich laat horen door fluitende vogels en laat zien door bloesem in de bomen, is er hoop op beter.Rest mij de mensen die ziek zijn of op welke wijze dan ook getroffen worden door Corona heel veel sterkte te wensen en mijn dank uit te spreken aan de mensen die zich meer dan ooit inzetten voor hun medemens.

Hoop, geloof en liefde zal ons op de been houden!

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Irma
Door

Irma

op 17 March 2020

Wat heb je het mooi verwoord, Anita! En groeten aan Bob(bie)

TvztYyfUcWBXeCND
IBwDZUWpfST
xkHODrpvoZd
lOUNbAYWIBt
ANiOgKszHFkBJocE
Reactie plaatsen

Koekje erbij?