arrow_drop_up arrow_drop_down
21 november 2017 

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Soms lijken mannen en vrouwen van een andere planeet te komen omdat ze zo van elkaar verschillen. Wanneer je de twee werelden echt van elkaar zou scheiden dan zijn mannen veelal gericht zijn op macht en prestatie. Hun interesse gaat uit naar het nieuws, sport en techniek. Mannen zijn individualistisch, zelfstandig en denken in oplossingen. Ze vragen wat ze willen vragen en ervaren ongevraagde raad als kritiek. Ze zijn zelfs bang om kritiek te ontvangen. Vrouwen zijn gevoeliger, bieden steun en hulp en baseren hun eigenwaarde op relaties en communicatie. Hun intuïtie is sterk en daardoor kunnen ze eenvoudig anticiperen op de behoeften van een ander. Ongevraagde adviezen? Die worden door vrouwen gauw gegeven. Zodra een vrouw haar gevoelens wilt delen heeft ze behoefte aan een luisterend oor, iemand die haar begrijpt zonder oplossingen aan te dragen wanneer ze daar niet op vraagt.

Verschillen tussen mannen en vrouwen zorgen vaak voor communicatie problemen

Zo spreken mannen vooral over feiten en vrouwen over gevoelens. Vrouwen denken hardop, mannen denken zwijgend na. Daarbij maken vrouwen vaak gebruik van beeldende taal. Een vrouw zegt eerder ‘We zitten altijd maar thuis’ in plaats van ‘Ik zou het leuk vinden om een hapje te gaan eten samen’. Deze laatste formulering is mannelijk; directe communicatie waardoor duidelijk is om welke actie wordt gevraagd.

Nog meer voorbeelden op een rij:

Zij heeft behoefte aan zorgzaamheid.
Hij heeft behoefte aan vertrouwen.

Zij is op zoek naar toewijding.
Hij wilt graag bewonderd worden.

Zij ziet stilte van hem als een teken dat ze er niet in slaagt hem te helpen en gaat vragen stellen.
Hij verwerkt een ongelukkige situatie graag zelf om alles op een rij te krijgen.

Zij gebruikt veel woorden om haar gedachten te delen.
Hij spreekt graag over de moraal van het verhaal.

Zij is op zoek naar bevestiging.
Hij is op zoek naar goedkeuring.

Zij heeft behoefte aan begrip.
Hij heeft behoefte aan acceptatie.

Zij is op zoek naar een compliment ter bevestiging dat alles in orde is.
Hij wilt horen of iets goedgekeurd wordt in plaats van dat hij zoekt naar een bevestiging van liefde.

Zij deelt haar emoties en is op zoek naar iemand die met haar meeleeft.
Hij wilt negatieve emoties direct concreet oplossen.

Zij wilt gerustgesteld worden.
Hij wilt worden aangemoedigd.

Zij wil samen praten omdat ze daarmee een gevoel van verbintenis ervaart.
Hij wil samen dingen ondernemen om samen gelukkig te zijn.

Zij focust zich op de kleine dingen en spreekt graag alles uit.
Hij focust zich op hoofdzaken en spreekt direct over een probleem en een oplossing.

Herkenbaar? Cliché? Als relatietherapeut maar ook in mijn privéleven kom ik bovenstaande voorbeelden met regelmaat tegen. Verschillen tussen man en vrouw liggen vaak ten grondslagen van een relationeel probleem. Ik merk dat het een verademing is wanneer je deze verschillen samen onder de loep neemt. Herkenning en erkenning zorgt voor rust en creëert een situatie waarin partners elkaar met een glimlach aanschouwen in plaats van hun wenkbrauwen fronsen.

Een leuk cabernetstukje van Roué Verveer geeft de verschillen nog eens goed weer!

 

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?