arrow_drop_up arrow_drop_down

Verliefd! Maar een nieuw samengesteld gezin vormen?

Verliefd na je scheiding maar ook een samengesteld gezin vormen?

Na een periode waarin je gevoelens van rouw en verlies ervaart word je weer verliefd. Dat is een heerlijk gevoel! Toch zegt je verstand dat je het rustig aan moet doen wanneer je aan de kinderen denkt. De kinderen en jij hebben immers langer of korter geleden nog in een emotionele rollercoaster gezeten.

Daar waar er ook scheidingen zijn die zonder hevige problemen verlopen, betekent een scheiding hoe dan ook een breuk van de relatie en het gezin. Deze breuk brengt veranderingen met zich mee op financieel, emotioneel en praktisch gebied. Wat eerder zo vertrouwd was, valt weg. Het kost tijd en energie om dat te verwerken en een nieuw leven op te pakken. Daarbij is het vaak lang geleden dat je een gevoel van verbondenheid hebt gevoeld. Het is of lijkt lang geleden dat je samen was met iemand waar je van hield.

Opnieuw verliefd

Opnieuw verliefdVerliefdheid overkomt je. Of je er nu naar op zoek gaat of het juist uit de weg gaat; ineens neem je gevoelens waar die je lange tijd afwezig waren. Plotseling voel je dat je weer leeft in plaats van overleeft. Allerlei gedachten en gevoelens gaan door je hoofd. Wellicht is het te vroeg voor een nieuwe relatie. Je bent bang dat je de kinderen opnieuw in verwarring zult brengen of zelfs verdriet zal doen. Je hart geeft je daarentegen een waanzinnig goed gevoel en verlangt naar verbinding met degene op wie je verliefd bent.

De uitdaging

Het is een kunst stap voor stap te zetten in plaats van hard van stapel te lopen gezien jullie overtuigd zijn van de liefde voor elkaar. De behoefte om samen te zijn groeit, je zit vol positieve energie, levenslust, respect en nieuwsgierigheid. Wellicht fantaseer je al over het ideale gezin. Toch voelt het, ondanks je vrije en verbonden gevoel, als een stok tussen de spaken wanneer je rationeel stilstaat bij de verdeeldheid van twee ‘gebroken’ gezinnen. Dan wordt het plaatje plotseling onpraktisch. Je denkt aan de momenten dat je bij je partner thuis wilt zijn en er tegelijkertijd wilt zijn voor je kinderen thuis. Het samenzijn met je nieuwe partner is al een uitdaging, zeker wanneer je al een druk leven hebt als alleenstaand ouder.

Daar waar jij tot over je oren verliefd bent, nemen de kinderen de realiteit op eigen wijze waar. Bedenk je dat jij verliefd bent, terwijl je kinderen het risico lopen om een eigen thuis met eigen regeltjes en gewoonten te verliezen. Mama of papa en een nieuwe relatie kan een enorme impact hebben. Hoe leuk de nieuwe partner ook is, het idee dat er iemand anders in het leven van het kind verschijnt die ook iets te zeggen krijgt, kan als zeer bedreigend worden ervaren. Vaak ervaart het kind het moment van een nieuw thuis als het moment waarop de leuke partner van wie niets hoeft en alles mag, verandert in de periode waarin sommige dingen nu eenmaal minder leuk zijn en moeten. Ook kan het kind zich dermate loyaal voelen aan de ene ouder, dat het zich verzet tegen het samenzijn van de andere ouder met een nieuwe partner.

De realiteit

Positieve inzet en het vertrouwen om van twee gezinnen één Nieuw Samengesteld Gezin (NSG) te maken kan door worden achterhaald door de realiteit. Een realiteit waarbij:

  • Blijkt dat het heel hard werken is waardoor tijd en energie voor de relatie zelf in het gedrang komt;
  • Dat ondanks de tomeloze inzet er altijd wel iemand is die niet blij of gelukkig is;
  • Er zoveel gebeurt dat het lastig is de vinger op de zere plek te leggen;
  • Je van je roze wolk afvalt en iedereen op haar of zijn manier zich geconfronteerd voelt met negatieve gevoelens uit het verleden.

De hoop op een mooi leven samen en het feit dat al eerder een relatie is beëindigd, zorgt ervoor dat opgeven geen optie lijkt. Doorgaan voelt echter ook zwaar en je vraagt je steeds vaker af of jullie relatie en een gezonde gezinssituatie überhaupt haalbaar is. Je hebt het gevoel te moeten kiezen uit twee kwaden.

Mogelijke uitkomsten

Het is nooit te laat om het anders te doen, ofwel; je kunt altijd beginnen. Zodra je je verwachtingen bijstelt en, eventueel door hulp van een externe, komt tot een goed plan kan een situatie ontstaan waarbij iedereen zich gehoord, gezien, gewaardeerd en serieus genomen voelt. Dat kost moeite, dat is inmiddels pijnlijk duidelijk geworden. Het wordt een zoektocht naar een vorm waarbij er een balans wordt gevonden tussen gemeenschappelijk en eigen belang; een balans tussen wij en ik en tussen oud en nieuw.

Het maken van een goed plan

Een goed plan vraagt om een zogenaamd gezinsberaad. Je komt als Nieuw Samengesteld Gezin bij elkaar om van gedachten te wisselen, gevoelens uit te spreken en aan te geven waar de behoeften liggen. Zo bepaal je gaandeweg wat de gemeenschappelijke belangen zijn. Als iedereen daadwerkelijk ervaart dat hij of zij inbreng heeft, wordt het uiteindelijke plan breed gedragen. Ook jonge kinderen kunnen daar op eigen niveau een bijdrage aan leveren.

Een goed plan omvat:

  • De basiswaarden die dienen als fundament en die je gezamenlijk vaststelt;
  • De basisregels die uit deze waarden voortkomen;
  • De acties die op hun beurt voortkomen uit de basisregels waarmee iedereen aangeeft hoe hij of zij een steentje aan het ‘nieuwe huis’ bijdraagt.

Het plan is een werkdocument en moet telkens worden bijgesteld. Situaties veranderen en de kinderen worden ouder. Zodra je het op die manier aanpakt groeit het gevoel van vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Een plan houdt rekening met:

  • De ruimte om voor jezelf te kiezen (autonomie)
  • De onderlinge relaties (met alle variatie die in een NSG voorkomen);
  • Het vertrouwen een bijdrage te kunnen en mogen leveren (competenties en zelfvertrouwen).

Een goed begin is het halve werk. 60% van de Nieuw Samengesteld Gezinnen valt uit elkaar omdat het een te zware klus blijkt. De relatie waar het allemaal mee begonnen is, heeft te lijden gehad. Dit terwijl je die relatie startte na eerder relatieleed. Wil je doorzetten en kun je hulp gebruiken om de juiste keuzes te maken of een goed plan op te stellen? RelatieZaak helpt je graag.

Over de schrijver
Wij van RelatieZaak zijn er om jou te helpen en ondersteunen bij relatieproblemen en scheiding. Enerzijds is onze missie om jou op weg te helpen waardoor je weer zicht krijgt op de toekomst. Anderzijds geven we je de beste tips, adviezen en delen nieuwe informatie via onze blogs, video's en workshops. Of je nu relatieproblemen hebt, gaat scheiden of rust wilt creëren in je nieuw samengesteld gezin, wij helpen je op weg. We doen dit met een zeer gemotiveerd team bestaande uit een relatiecounsellor, Kies-Coach, bewegingscoach, mediator, fiscaal jurist, makelaar en een financieel en juridische adviseur.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?