arrow_drop_up arrow_drop_down
53 x RelatieWijzer:

53 x RelatieWijzer: "Vergeven is het...

“Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden”

Deze wijze uitspraak komt van Gerald Jampolsky.

Toen ik hem voor het eerst las, vond ik het zo’n enorme logica. Maar ja, leven we ook naar deze wijsheid.  Zijn we juist niet veel bezig met het verleden?  Lou Rawls heeft er een prachtig lied over gezongen: If I Coulda, Woulda. Shoulda

Verantwoordelijk voor eigen keuzes of toch niet?

We worden dagelijks geconfronteerd met het maken van keuzes. Als je nooit een fout wilt maken, kun je eigenlijk helemaal niets doen. En dat is op zich misschien wel een foute keuze. In toenemende mate houden we onszelf verantwoordelijk voor de keuzes die we maken. Het is nog maar de vraag in hoeverre wij beschikken over een eigen wil die het mogelijk maakt om te kiezen. Dr. Swaab heeft er een boek over geschreven: “Wij zijn ons brein”.  Daarin neemt hij als wetenschapper het standpunt in dat we helemaal niet zoveel te zeggen hebben over wat we doen en laten. Je kunt het met hem eens zijn of niet, dat laat ik hier in het midden. Maar wel leuke materie om over na te denken.

Maken we niet allemaal keuzes tegen beter weten in? Ik in ieder geval wel. Soms weet ik het op het moment dat ik de keuze maak en soms komt de wijsheid pas achteraf. Achteraf besef ik dan dat iets in mij aangaf dat mijn keuze niet oké was, maar ik dat ‘iets’ gewoonweg genegeerd heb.  Tja en dan kan ik spijt hebben en mezelf straffen voor weer zo’n naïeve of domme actie. Nog geen garantie dat ik het de volgende keer anders doe.

Wat is mij aangedaan?

En dan hebben we nog “het slachtoffertje’ in ons.  De gedachten en het gevoel dat ons iets is overkomen door een ander. Bij relatiecounselling kom ik haar geregeld tegen. Nog even los van welke relatie het is. Het kan een liefdesrelatie zijn, maar ook een familie – of ouder-kind relatie. Blijven hangen in het verleden om ….ja waarom eigenlijk? Gedane zaken nemen geen keer toch? Natuurlijk kunnen gebeurtenissen uit het verleden enorme impact hebben op het heden. Niemand blijft het lijden bespaart.

Vergeven is wel een keus en een hele wijze!

Terugkomend op de wijze uitspraak. Vergeven houdt niet in vergeten noch verzoenen. Vergeven is letterlijk loslaten van de hoop dat je er nog iets aan kunt veranderen. Het besef dat hoop op een beter verleden je tegenhoudt je te richten op het hier en nu. Want mochten we al enige invloed hebben op ons leven, dan is het wel in het moment zelf.  Het verleden geeft ons ervaringen mee die we in het heden en de toekomst kunnen gebruiken om wijzer van te worden. Het vergeven van jezelf en de ander bevrijd je van negatieve gedachten en gevoelens waar vooral jij zelf last van hebt.

Tip…Lukt het even niet, vergeef jezelf!

Wil je jouw ervaring omtrent loslaten en vergeven delen? Je kunt hieronder reageren!  Heb je er een vraag over, schroom dan niet om deze te mailen.

Vergeven. Wat is jouw verhaal?

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?