arrow_drop_up arrow_drop_down
1 augustus 2018 

Vakantie! Voor het eerst samen op reis

Vakantie in prille relaties

Vakantie en voor het eerst een reis maken met je nieuwe partner. Spannend! Samen weg, terwijl je elkaar net begint te leren kennen. Leuk, samen wandelen over het strand. Maar wat als je je aan elkaar begint te ergeren en vervolgens twee weken met elkaar opgescheept zit? In deze column sta ik stil bij vakanties in prille relaties.

Wanneer je me de vraag stelt: ‘Wanneer is het oké om samen op vakantie te gaan’ vergelijk ik die vraag met de vraag ‘Hoe lang is een stuk touw’? Daarmee verwijs ik naar het feit dat iedere situatie, dus ook een relatie, anders is. Sommige gedragspsychologen zeggen dat iedere maand van een relatie vraagt om één nacht samen weg. Zo zou je na drie maanden een weekendje weg moeten gaan en na zeven maanden een weekje vakantie kunnen boeken. Andere onderzoekers suggereren dat nieuwe partners er goed aan doet zo vroeg mogelijk een poosje op vakantie te gaan. Op die manier wordt het gewenningsproces versneld. Daar waar je thuis, zeker wanneer je apart van elkaar woont, eerder vervalt in beleefdheidsvormen en charmante acties, wordt je tijdens een vakantie onbewust gedwongen jezelf te zijn. Zo vormt een vroege vakantie, volgens sommige onderzoekers, een onbetaalbare blik op je toekomst samen.

Verwachtingen op vakantie met je nieuwe partnerAl vroeg in de relatie besloot Mark met Karlijn naar een festival in Noorwegen te gaan. Het regende een week lang. Marks humeur daalde naar het nulpunt, zeker toen ze tien kilometer door een storm moesten afleggen. Daar waar hij nooit meer op een festival wil kamperen, is hij later wel met Karlijn getrouwd. Karlijn is waanzinnig geduldig en verloor, ook tijdens deze eerste vakantie, zelden haar geduld en bleef goedgehumeurd.

8 Tips als je voor het eerst op vakantie gaat met je nieuwe partner

Al met al leer je elkaars ware aard hoe dan ook beter kennen tijdens een vakantie. Soms wordt je partner koppig van een jetlag of is de een een avondmens terwijl de ander vroeg ontwaakt en direct fris en fruitig is. Het ene mens wordt zenuwachtig en onrustig terwijl de ander zich ontspannen en zorgeloos voelt wanneer er sprake is van een dag niets doen. Zo zorgt een eerste vakantie samen vaak voor meer kennis van elkaars karakter. Doen dus zou ik zeggen. Zeker gezien je je daar, ook in een prille relatie, op kunt voorbereiden:

1. Manage je verwachtingen

Houd er rekening mee dat je je een keer zult ergeren en dat ook je partner jou wel eens achter het behang wilt plakken.

2. Maak afspraken

Waar hechten jullie waarde aan, wat zorgt voor ergernis? Zodra je dat weet, weet je al beter wat jullie te wachten staat.

3. Geef elkaar de ruimte

Tijd alleen, ook op vakantie zorgt voor ontspanning. Maak een kleine wandeling of ga eens alleen winkelen. Kies eens voor een boek om je even terug te trekken in plaats van telkens met elkaar te kletsen. Dan kan ook je partner even zijn of haar eigen ding doen. Heb jij geen zin om te gaan klimmen als je partner daarover spreekt? Geef hem of haar dan de vrijheid dat te gaan doen. Ga zelf ook iets leuks doen, waarna jullie je enthousiasme over elkaars activiteiten met elkaar delen.

Geef elkaar de ruimte

4. Ontdek elkaars minpunten

Ontdek je een negatieve eigenschap? Vraag dan hoe je daar het beste mee kunt omgaan. Heeft je partner een klein ochtendhumeur? Wellicht kun je dan een stap terugdoen en ‘s ochtends het zwembad induiken. Dan heb jij er geen last van en kan je partner rustig aan zijn of haar dag beginnen.

5. Blijf met elkaar praten

Ontstaat er onenigheid? Je hebt er weinig aan elkaar te negeren, zeker wanneer je je samen op een hotelkamer of in een tent van enkele vierkante meters bevindt.

6. Samen verdwalen

Samen genieten van je vrijheid

De vrijheid die je samen hebt is onbetaalbaar. Op vakantie ben je vrij van verantwoordelijkheden en de tijdsdruk van thuis. Zo kun je een dag lang slenteren, een omgeving leren kennen en verdwalen in de straten van een vreemde stad. Laat de kaart thuis en ga op avontuur, samen.

7. Bespreek het budget

De een wil optimaal genieten van zijn spaargeld, de ander gaat op vakantie hetzelfde met geld om als thuis. Zodra je samen kletst over een uitgavenpatroon, kom je op vakantie niet voor ergernissen of verrassingen te staan.

8. Houd je hoofd koel

Gezien een reis kan zorgen voor stress. Je maakt vast wel eens mee dat je het hotel moet gaan zoeken of vervelender nog, beroofd wordt. Het helpt om tot tien te tellen, je van te voren te bedenken dat iedere dag anders is en zo je rust te bewaren, samen.

Over de schrijver
Wij van RelatieZaak zijn er om jou te helpen en ondersteunen bij relatieproblemen en scheiding. Enerzijds is onze missie om jou op weg te helpen waardoor je weer zicht krijgt op de toekomst. Anderzijds geven we je de beste tips, adviezen en delen nieuwe informatie via onze blogs, video's en workshops. Of je nu relatieproblemen hebt, gaat scheiden of rust wilt creëren in je nieuw samengesteld gezin, wij helpen je op weg. We doen dit met een zeer gemotiveerd team bestaande uit een relatiecounsellor, Kies-Coach, bewegingscoach, mediator, fiscaal jurist, makelaar en een financieel en juridische adviseur.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?