arrow_drop_up arrow_drop_down
Smartphone phubbing funest voor jouw relatie?
9 augustus 2017 

Smartphone phubbing funest voor jouw relatie?

Smartphone Phubbing of Mobielpielen

Smartphone phubbing of mobielpielen is het bezig zijn met je smartphone terwijl je in gezelschap bent. Iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan. Kijk maar eens om je heen. Hoe vaak zie je stelletjes die “gezellig” uit eten zijn en allebei druk zijn met hun smartphone of misschien wel erger dat een van de twee druk is met de smartphone. Is dit het avondje “quality time” met z’n tweeën geworden. Even de laatste app’jes, mailtjes en sms’jes checken. Even snel op Facebook en Instagram kijken of je niets gemist hebt.

Phubbing in bed slecht voor je sexlevenUit onderzoek is gebleken dat smartphone phubbing een serieuze oorzaak is voor relatieproblemen. Onderzoekers van Texas Baylor University deden onderzoek naar de partner phubbing scale, waarbij ze onderzochten hoe mensen tegen het smartphone-gebruik van hun partner aankijken. Maar liefst 46% van de ondervraagden gaf aan te maken te hebben met een mobielpielende partner. 36% gaf aan dit hoogst irritant te vinden en voor 22% leidt het zelfs tot ruzies met hun vriend of vriendin. 37% Gaf zelfs aan er depressief van te worden en 32% gaf aan nog tevreden te zijn met hun relatie.

Waar ligt de kern van het probleem?

Het dwangmatige getuur naar een mobieltje wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een primitief hersengebied. Diep in ons brein wordt dopamine geproduceerd, een stof die motiveert om te zoeken naar beloningen. Toen onze voorouders op de Savannen in Afrika leefden waren dat beloningen in de vorm van voedsel. ‘Het systeem werkte toen uitstekend, want er was weinig voedsel beschikbaar, soms vond je dagenlang niets. Je moest dus blijven zoeken’, legt Theo Compernolle uit, neuropsychiater en schrijver van het boek Ontketen je brein, over de nadelen van multitasking.
Hetzelfde hersengebied komt nu in actie als je op je mobiele telefoon kijkt. Compernolle: ‘Ook daarop zoek je naar een beloning: informatie. Het probleem is dat je op je telefoon eindeloos bevredigende informatie kunt vinden. En dus blijf je zoeken.’

Mensen die steeds kortstondig hun mobiel ter hand nemen zien dit zelf niet als een probleem, maar voor de ander kan dit bloed irritant worden. Het gebruik van de smartphone is niet irritant maar de wijze waarop en wanneer deze gebruikt wordt. Omdat we steeds meer doen op onze smartphone vroegen we ons af of dit probleem niet steeds groter wordt.

Hoe vaak phub jij?

 • Tijdens een etentje pak ik soms mijn smartphone erbij.
 • Ik leg mijn smartphone in het zicht als ik in gezelschap ben.
 • Ik houd mijn smartphone in mijn hand terwijl ik samen met mijn partner ben.
 • Als mijn smartphone piept, pak ik mijn telefoon, zelfs al zit ik midden in een gesprek.
 • Ik kijk soms op mijn smartphone terwijl mijn partner tegen me praat.
 • Tijdens de vrije tijd die mijn partner doorbreng, gebruikt ik mijn smartphone.
 • Ik gebruik mijn smartphone soms terwijl we in gesprek zijn.
 • Ik gebruik mijn smartphone niet tijdens het praten, maar zodra er een stilte valt check ik deze.

We namen zelf de som op de proef en plaatste onderstaande post op Facebook en er kwamen veel reacties. Wil jij ook nog reageren hoe de smartphone jouw relatie beïnvloed, klik dan op de foto of plaats hieronder een reactie.

Tips om te voorkomen dat smartphone phubbing zorgt voor een relatiebreuk

tips om phubbing te stoppen

 • Check je app’jes sms, e-mail, facebook, instagram of andere sociale media voordat je weg gaat.
 • Laat je smartphone in je jas of tas en leg deze vooral niet op tafel.
 • Zet je smartphone op “stil”.
 • Spreek in gezelschap met elkaar af de smartphone van tafel te halen en niet meer te gebruiken.
 • Wil je toch per se je smartphone checken doe dit dat bijvoorbeeld als je even naar het toilet gaat.
 • Stel telefoon vrije tijden in; bijvoorbeeld tijdens het eten of in bed staat het signaal op rood.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?