arrow_drop_up arrow_drop_down
Van een leven naast elkaar naar een leven met elkaar
27 maart 2020 

Van een leven naast elkaar naar een leven met elkaar

Corona deelt rake klappen uit.

Het Corona virus deelt flinke klappen uit. Was er eerst vooral paniek, de schrik, angst en verwarring, langzaam maakt het plaats voor optimisme, reflectie, hoop en vooral liefdevolle aandacht voor elkaar. Tenminste als de stress in je relatie en/of je gezin niet de overhand krijgt. Van druk leven naast elkaar ben je ineens veroordeeld tot leven met elkaar.

Van gericht op de wereld buiten

leven naast elkaar

Met de overvolle agenda’s en afleidingen als tv en social media waren we tot voor kort vooral gericht op wat er buiten gebeurt. Hetzij fysiek omdat je naar je werk gaat en de kinderen naar school. Ofwel mentaal omdat je via een scherm gericht bent op de wereld buiten. Gelukkig werken de schermen nog. Waar zouden we zijn als ook dat besmet zou zijn met een de digitale variant van Corona. Een virus – niet ondenkbaar – die ook nog eens onze digitale wereld plat zou leggen. Oké, even niet aan denken, want dat is gelukkig niet zo. Al is het wel oppassen als ik het nieuws mag geloven.

Zo min mogelijk naar buiten, zo min mogelijk contact met anderen en als het er is graag 1,5 meter afstand houden. De fysieke gerichtheid naar de wereld buiten is ineens zeer beperkt. En daarmee verandert onze wereld drastisch: geen files, rustig in de straat, ruimte in de supermarkt, geen rij bij de kassa, geen haast, rustig wandelende mensen die elkaar de ruimte geven en desnoods even van het trottoir stappen om plaats te maken. In het begin voelt het heel onwerkelijk en een beetje beangstigend. Maar laten we eerlijk zijn, nu het went is het eigenlijk wel fijn.

Echter…al die mensen die normaal gesproken druk, druk, druk zijn, zitten nu dagelijks bij elkaar op de lip. De stress heeft zich verplaatst van buiten naar binnen. Geen momentje meer voor jezelf, verveling slaat toe, structuur is weggevallen, het huis te klein geworden en je krijgt ineens de rol toebedeeld als juf of meester. Nou ga daar maar aan staan, als je kinderen ervan overtuigd zijn dat de échte juf of meester het echt wel beter weet.

Naar de wereld binnen

leven met elkaar

En toch…zie ik dat Corona behalve ellende ook iets positiefs in onze samenleving brengt. We zijn onze relaties gaan herwaarderen. Zelfs al zit er 1,5 meter tussen of moet het contact via Skype verlopen. Het besef dat verbondenheid met elkaar de basis vormt van ons bestaan is enorm gegroeid. Meer dan ooit bewust dat met elkaar leven de sleutel is naar een zinvol bestaan. En naast elkaar leven – met alle luxe die we hebben – uiteindelijk niet gelukkig maakt. Laten we deze tijd aangrijpen om eens een pas op de plaats te maken en ons te bezinnen op wat we echt belangrijk vinden. Zou daar niet onze energie, tijd en aandacht heen moeten gaan?

Van een ‘maakbaar’ leven naar “We maken er wat van!”

Het maakt niet uit of je alleen woont, samen woont of een heel gezin hebt. Iedereen kan met onderstaande tip aan de slag. Als je een gezin hebt, laat de kinderen vooral meedoen. Je zult versteld staan met welke ideeën zij komen. Deze tip zet jou en je relaties aan het werk. Je krijgt van mij niet dé tien tips cadeau. Nee, jullie gaan zelf nadenken. Hoe leuk is dat?!

Geen smoesjes meer, maar aan de slag!

van goed idee naar afspraak

Materiaal:
Groot stuk papier (kan ook oud stuk behang zijn)
Post-its
Stiften

 

  1. Verdeeld het papier in 4 gelijke vakken. Dan ga je dagelijks post-its plakken. Een keer in (zoveel) dagen ga je even zitten om met elkaar in gesprek te gaan. Ben je alleen dan kun je misschien dit gesprek voeren met een vriendin of vriend via Skype of Facetime. Erover praten helpt je verhelderen wat je echt belangrijk vindt én de ander kan je helpen om het concreet te maken. Wat ga je DOEN?
  2. In vak 1 plak je post-its met wat je als een voordeel ervaart van de huidige situatie.
  3. In vak 2 plak je post-its met ideeën voor de korte termijn. Dus wat gaat jou, je partner en je kinderen deze periode helpen om het vooral fijn te hebben samen.
  4. In vak 3 plak je post-its met ideeën voor de lange termijn. Wat vind je zo fijn dat je dat dit wil blijven doen en blijven ervaren ook als de Corona crisis voorbij is.
  5. En in vak 4 plak je de afspraken die je samen maakt met behulp van de ideeën uit vak 2 en 3
  6. Als lijst om het vel of op de hoeken van het papier hang je groot geschreven de woorden die aangeven wat er nodig om er het beste van te maken. Bijvoorbeeld inzet, positief denken, begrip, liefde, …enzovoort.

Ik nodig je uit om jouw ideeën te delen onder aan deze blog of op de Facebookpagina van RelatieZaak. Vandaag al een super idee ontvangen!  Deel jij ze ook?

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?