Page content

Relatietherapeut

Wat is een relatietherapeut?

Een relatietherapeut, ook wel relatiecounsellor genoemd, is een professioneel gesprekspartner die een uitkomst zoekt voor relatieproblemen. Hij of zij is een specialist die een stel stap voor stap begeleidt: een oplossingsgerichte gesprekspartner bij relatieproblemen als:

 • hevige ruzies
 • stellen die uit elkaar groeien
 • seksuele problematiek
 • jaloezie
 • ontrouw

relatietherapeut

Soms noemt een relatietherapeut zichzelf een gezinstherapeut omdat een of twee partners altijd een relatie of gezin hebben. In plaats van naar een individu, kijkt een relatie- of gezinstherapeut naar de complete wisselwerking tussen twee partners en eventuele kinderen.
Vaak vertellen partners over conflicten en geven ze hun mening. Verwijten gaan heen en weer en er is een gebrek aan nuance. Onder deze meningen en zitten gevoelens verborgen. Een relatietherapeut zorgt ervoor dat er over gevoelens wordt gecommuniceerd. Er wordt gekeken naar innerlijke processen en verwijten worden vertaald naar positieve zinsneden en gevoelens. Zo kan een mening over ‘Jij bent afstandelijk’ veranderen in het uiten van een gevoel: ‘Ik vind het fijn als je een paar keer per week thuis bent om samen te zijn.’

Het doel van een relatietherapeut

Een relatietherapeut streeft naar een situatie in welke partners met elkaar communiceren en de toekomst samen willen voortzetten. Dat kan op heel verschillende manieren en een goed therapeut past een relatietherapie en werkwijze toe die past bij de situatie van partners. Daarom is het kennismakingsgesprek van groot belang: de therapeut krijgt een eerste indruk en kan een indicatie maken en partners kunnen ervaren of er een klik met de relatietherapeut is als persoon.

Dankzij de professionele toepassing van communicatievaardigheden van een relatietherapeut worden ogen geopend, komen partners weer tot elkaar en ontstaat er uitzicht. Vaak weet een therapeut als geen ander de vinger op de zere plek te leggen en hier vervolgens direct oplossingsgerichte aanpak aan te verbinden. Een aanpak die partners zelf een betere invulling laat geven aan relatie.

  Laat een berichtje achter!

  Comment Section

  0 reacties op “Relatietherapeut

  Plaats een reactie


  *