Page content

Relatieproblemen

Wat zijn relatieproblemen?

De definitie van een probleem: iets dat schade teweegbrengt of de voortgang van iets anders in de weg staat (Wiki woordenboek). Wanneer een probleem betrekking heeft op de relatie, brengt het deze schade toe en staat het andere dingen in de weg. Relatieproblemen kunnen onder meer leiden tot persoonlijk disfunctioneren, ruzie, spanningen, stress of een ongelukkig en somber gevoel.

Het is normaal dat een relatie niet altijd rozengeur en maneschijn is. Iedere relatie kent zijn ups en downs. Toch kunnen aanhoudende problemen uiteindelijk leiden tot het einde van de relatie. De meeste partners, zeker wanneer het partners met kinderen betreft, kiezen er niet van de een op andere dag voor om een relatie te beëindigen. Als de keuze wordt gemaakt is de periode die daaraan vooraf gaat vaak een zware en stressvolle ervaring.

relatieproblemen

De meest voorkomende relatieproblemen zijn:

  • slechte communicatie;
  • conflicten niet samen kunnen oplossen;
  • op elkaar uitgekeken zijn;
  • vreemdgaan;
  • een gebrek aan gemeenschappelijkheid;
  • seksuele problemen;
  • financiële problemen;
  • een ongelijkmatige verdeling van taken en verantwoordelijkheden.

Relatieproblematiek wordt vaak veroorzaak door verschillende factoren. Nu is er de afgelopen decennia iets veranderd. Daar waar het tientallen jaren geleden heel gewoon was dat het fundament van een relatie bestond uit wederzijdse zorg, eenzelfde gemeenschap, sociale klasse, religie of gezinsstichting, zijn de meeste relaties vandaag de dag gebaseerd op een sociaal-emotioneel gevoel van geluk. Hiermee is ook de verwachting ten aanzien van de relatie en van de partner veranderd. Of iets als een probleem wordt ervaren, heeft alles te maken door welke bril je naar de relatie kijkt en welke verwachtingen je hebt.

Daarnaast spelen maatschappelijke ontwikkelingen anno 2017 een grotere rol. De dynamiek van ons leven verandert in een razend tempo en de eigen verantwoordelijkheid om succesvol te zijn groeit. Er komt veel informatie op ons af door de digitalisering en de toegenomen keuzevrijheid in steeds meer mogelijkheden leidt tot keuzestress. We moeten voortdurend wikken en wegen, beslissingen nemen en ervaren een overdaad aan taken. Dit alles leidt vaak tot druk en stress en is ook direct van invloed op de relatie.

Laat een berichtje achter!

Comment Section

0 reacties op “Relatieproblemen

Plaats een reactie


*