Page content

Relatie communicatie

Wat is relatie communicatie?

Relatie communicatie is een communicatieve interactie tussen mensen: communicatie als sociale activiteit en het resultaat dat communicatie heeft op contact.

Bij wederzijdse communicatie – en dat is waar we het over hebben bij interactie – is sprake van zowel verbale als non-verbale communicatie. Verbale communicatie is dat wat we zeggen en horen in woorden. Zowel degene die praat (zender) als degene die luistert (ontvanger) geeft een eigen betekenis aan deze woorden. Als de zender praat over een stoel weet de ontvanger wel wat een stoel is. Het beeld of het gevoel wat het woord stoel oproept is echter persoonlijk. De een denkt aan een fauteuil en de ander aan een bureaustoel. De een associeert de stoel met rust en ontspanning, de ander met inspanning en werk. Verbale communicatie is dus complexer dan de uitwisseling van een boodschap.

Non-verbale communicatie betreft communicatie die niet in woord wordt geuit. Non-verbale communicatie gaat over het waarneembare gedrag van zender en ontvanger, maar ook over symboliek, tekens, gebaren, intonatie, lichaamstaal, geluid en geur.

Relatie communicatie

Miscommunicatie

Communicatie heeft als doel een boodschap over te brengen. Stel je voor dat het beoogde doel niet wordt bereikt, dan kan dit reacties oproepen bij zowel bij de zender als de ontvanger. Men kan communicatie verkeerd interpreteren, aannames doen of in de verdediging of aanval schieten. Ook kunnen negatieve emoties als frustratie, boosheid, teleurstelling, enzovoort worden opgeroepen.

Miscommunicatie vormt een van de meest voorkomende oorzaken van relatieproblematiek. Een relatie vraagt dagelijks om afstemming, of het nu gaat om taken en verantwoordelijkheden of om dieperliggende zaken als intimiteit. Verloopt de communicatie goed? Komt de boodschap goed over en wordt dit door de reactie bekrachtigd? Dan is het doel bereikt. Worden boodschappen vaak op de juiste manier geïnterpreteerd en/of is er sprake van miscommunicatie? Dan is verheldering nodig om afstand tussen partners, onbegrip en een uiteindelijke relatiebreuk te .

    Laat een berichtje achter!

    Comment Section

    0 reacties op “Relatie communicatie

    Plaats een reactie


    *