Page content

Geweldloze communicatie

Wat is geweldloze communicatie?

Geweldloze communicatie is een communicatiewijze die ontwikkeld is door Marshall Rosenberg. De belangstelling voor deze methode van Rosenberg groeit. Ieder mens heeft wel eens te maken met communicatieproblemen, zeker wanneer er sprake is van tegengestelde belangen. Wanneer er sprake is van een tegenstelling, kun je het als lastig ervaren om duidelijk te maken wat je voelt, denkt of wil bereiken. In sommige situaties is het een uitdaging om begripvol te blijven omdat je een andere mening hebt of jouw gevoelens iets anders aangeven.

De methode van geweldloze communicatie kan je helpen om open te blijven staan voor anderen en te blijven luisteren. De methode zorgt ervoor dat je je richt op wat je waarneemt, voelt en wenst. Je leert te communiceren vanuit je gevoelens en wensen zonder aannames te doen over de gevoelens en wensen van een ander. Je leert een andere manier om duidelijk te maken wat je wil én te horen wat de ander graag wilt. Het doel? In contact komen of blijven met jezelf en een ander. Geweldloze communicatie is doeltreffend en verbindend. De methode van Rosenberg kan zowel privé als zakelijk, politiek en op scholen worden toegepast.

Geweldloze communicatie

Hoe werkt geweldloze communicatie?

 • Waarneming
  Wat zie je en wat hoor je? Daarbij zorg je dat je aannames voorkomt. Wat zijn de feiten? Vergeet iemand een afspraak? Geef dat dan aan in plaats van te zeggen “Je bent me vergeten, volgens mij zie je me niet staan.”;
 • Gevoelens
  Wat voel je? Probeer deze gevoelens los te koppelen van de gedragingen van een ander. Voel je je eenzaam? Zeg dat dan ook direct in plaats van te noemen dat je het gevoel hebt dat een ander nooit aan je denkt;
 • Behoeften
  Wanneer je graag geweldloos wil communiceren, houdt dat in dat je je eigen behoefte als oorzaak ziet van de gevoelens die je hebt. In plaats van de ander de veroorzaker te noemen van je positieve of negatieve gevoelens, ga je bij jezelf te raden. Welke verwachting heb je? Is dat de reden waarom je je zo voelt nadat een ander niet aan die verwachting voldoet?
 • Verzoek
  Tot slot probeer je te omschrijven wat je wensen zijn. Wat wil je? Probeer dit positie te formuleren en deel het vervolgens met de ander. Geen aan wat je wel, in plaats van wat je niet wil.
  Laat een berichtje achter!

  Comment Section

  0 reacties op “Geweldloze communicatie

  Plaats een reactie


  *