Page content

Geluk

Wat is geluk?

Het is een uitdaging om geluk te definiëren. De beleving van geluk is subjectief en persoonlijk. In het algemeen kun je stellen dat het geluksgevoel toeneemt als meer behoeften vervuld zijn. Bij onvervulde behoefte neemt het geluksgevoel af. Iedereen heeft andere behoeften en kent zo een eigen “geluksmeter”. De een hecht waarde aan vrijheid en zorgt voor een goed inkomen waardoor hij keuzevrijheid heeft. De ander hecht waarde aan vrijheid door er juist voor te zorgen weinig bezit te hebben.

Geluk

De een zegt dat geluk aan komt waaien zonder dat je er iets over te zeggen hebt. Voor hen is geluk het tegenovergestelde van pech. De ander beweert juist dat geluk een keuze is: je hebt er zelf invloed op. Voor deze mensen is geluk het tegenovergestelde van ontevredenheid. Door de verschillende interpretaties wordt de term geluk vaak door elkaar gebruikt. Stel je voor, iemand koopt een lot en wint de loterij. Kwam die winst dan aanwaaien of was het de gelukkige keuze om een lot te kopen?

Vaak vormt geluk een van de grootste drijfveren om een relatie aan te gaan. Naarmate de tijd vordert, kunnen zich perioden voordoen waarin er minder geluk ervaren wordt. De uitdrukking ‘houden van is een werkwoord’, verwijst indirect naar het vervullen van eigen en elkaars behoefte om geluk te ervaren.

    Laat een berichtje achter!

    Comment Section

    0 reacties op “Geluk

    Plaats een reactie


    *