arrow_drop_up arrow_drop_down
14 april 2017 

Het inzicht van nu...wat een heerlijkheid!

Inzicht en partnerkeuze

Als iemand van middelbare leeftijd en moeder van drie kinderen durf ik te zeggen dat de jong volwassene van nu toch meer kennis over en inzicht in zichzelf heeft dan ik vroeger had.20160414 Het inzicht van nu 2

Mijn zoon kreeg op de hbo al een uitgebreide psychologische test waarin hij zichzelf volledig herkende. We voeren regelmatig gesprekken over onze kwaliteiten die dicht tegen onze valkuilen aanliggen. En dan vragen we ons af in hoeverre de DNA daarbij een rol speelt. De herkenning is soms eng groot. Is wat we doen en ervaren door het systeem van gezin en opvoeding doorgegeven? Of is er geen ontkomen aan omdat het eenvoudig weg in je DNA  zit opgeslagen?

Een mooie missie

Vandaag kreeg ik een mail met een korte video van twee jonge mannen (dertigers).  Ze hebben een missie: “365 Dagen Succesvol heeft als grote missie dat Nederland in 2020 het gelukkigste land van de wereld is.”  Als eerste kennismaking reiken ze 13 stappen naar succes en geluk aan. Stap 8 ging over omgeving en zoemde in op relaties.  Met welke mensen omring je jezelf en inspireren deze mensen je? Krijg je energie van deze mensen? Daarbij werd de partner genoemd als een heel belangrijk persoon, omdat dat toch degene is waarmee je relatief veel tijd doorbrengt in een omgeving die je als je thuis zou willen beschouwen.

Ik heb mijn zoon aangemeld om maar eens een middagje met deze mannen te gaan sparren op een webinar in Amsterdam.  Samen met andere jong volwassen bomen over wie je bent, wat je doet, wat je wilt EN welke omgeving daarbij past. Geweldig toch!

Is dit het nou?

20160414 het inzicht van nuAls counselor ben ik dagelijks in gesprek met mensen die de middelbare leeftijd hebben bereikt en zich in deze fase dezelfde vragen gaan stellen. Dan kan er twijfel ontstaan of degene met wie je je leven deelt wel degene is die je inspireert en je energie geeft.  Alsof je uit een winterslaap – die gek genoeg drukte en routine heet –  wakker wordt en denkt: “Is dit het nou?” Wil ik  de rest van mijn leven wel dit werk doen? Wil ik wel mijn leven wel delen met deze partner ‘tot de dood ons scheidt’?

Zonder dat ik wil generaliseren of iets wil zeggen over het waarom, merk ik op dat zij er niet eerder echt bij hebben stil gestaan of actief iets met deze vragen hebben gedaan. Vanuit mezelf gesproken denk ik dat de aandacht voor de vragen omtrent persoonlijke ontwikkeling voorheen gewoon minder expliciet was.

Meer keuzes

De jong volwassene van nu wordt waarschijnlijk voor meer keuzes gezet dan in de tijd dat ik jong volwassene was. Dus lijkt het belang van inzicht groter. Een groot voordeel van ontdekken op jonge leeftijd is toch dat het vallen en opstaan veel minder complex is. Meestal ben je nog niet verbonden aan gezin, baan en financiële verplichtingen, dus de consequenties zijn vooral voor jezelf.

Ondanks al het verdriet, dat kan voortkomen uit ontdekkingen die leiden tot relatieproblemen of zelfs tot scheiding, zou ik willen pleiten om als mensen van middelbare leeftijd milder te zijn voor onszelf en voor elkaar. Milder vanuit de gedachte dat we 20 à 25 jaar geleden niet wisten, wat we nu weten.

De vrijheid om zelf een partner te kiezen bestaat nog niet zo lang. Lang werd dit bepaald door afkomst, status, kerk en gemeente. Dat dit veranderd is, betekent echter niet dat we nu een weloverwogen keuze kunnen maken. En de keuze van 20 jaar geleden zou misschien niet dezelfde zijn als die van nu.

Sommige dingen blijven waar: “Van het concert des levens, heeft niemand een program.”

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Thomas Willem van Essen
Door

Thomas Willem van Essen

op 17 May 2016

Leuk en herkenbaar!

Reactie plaatsen

Koekje erbij?