arrow_drop_up arrow_drop_down
7 februari 2018 

Handleiding Samengesteld Gezin

Een nieuw samengesteld gezin is geen IKEA pakket

Bij een IKEA pakket zit een duidelijke handleiding. Alle benodigdheden zijn gecheckt en bevinden zich in het pakket. Slechts een enkele keer gaat het mis en kun je bij IKEA terecht voor hulp.

Het samenstellen van een nieuw gezin is als een kast bouwen van twee pakketten uit een andere serie zonder handleiding en ontbrekende elementen. Je kunt letterlijk met je handen in het haar zitten en in het ergste geval het bijltje (inbussleutel) erbij neergooien. Klantenservice is er ook niet voor je. Met andere woorden het samenstellen van een nieuw gezin is alles behalve eenvoudig. Onmogelijk is het niet, onderschat wordt het wel.

Stijging aantal samengestelde zinnen

Aantal samengestelde gezinnen neemt elk jaar toe

Het is een logische beredenering dat met de toename van het aantal scheidingen ook het aantal nieuw samengestelde gezinnen stijgt. Volgens de cijfers van het CBS (2007) en onderzoek gedaan door Ed Spruijt en Helga Kormos (2010) beslaat het aantal stief- en samengestelde gezinnen (184.000) ongeveer 10 procent van het totaal aantal gezinnen met thuiswonende kinderen onder de 18 jaar.

Samenstelling stiefgezinnen

Voor het stiefgezin bestaan verschillende benamingen: patchwork gezin, combinatiegezin, plusoudergezin enzovoort. Wat betreft de samenstelling kun je de stiefgezinnen grofweg indelen in drie groepen:

  1. Stiefvader gezin: bij een stiefvader gezin wonen de kinderen bij hun moeder en stiefvader.
  2. Stiefmoeder gezin: in die situatie wonen de kinderen bij hun vader en stiefmoeder.
  3. Samengesteld gezin: waarbij de vader met kinderen en de moeder met kinderen samen een gezin vormen.

Bij een derde deel van alle stief- of samengestelde gezinnen komen er nog kinderen bij uit de nieuwe relatie.

Parttime samengestelde gezinnen

Geleidelijk zal er een verschuiving van stiefvader en stiefmoeder gezinnen naar meer parttime samengestelde gezinnen zijn omdat steeds meer ouders na de scheiding beiden een deel van de zorg op zich nemen, ofwel gaan voor co-ouderschap. In de praktijk zijn kinderen dan deels in het samengestelde gezin en deels bij de andere ouder die mogelijk ook een samengesteld gezin leeft. Kortom het is er niet eenvoudiger op geworden. Reden waarom meer dan de helft van de stief- of samengestelde gezinnen het niet redt.

Handleiding samengesteld gezin

Een standaard handleiding samengesteld gezin is er niet!

Deze blog is een eerst uit een reeks voor stief- en samengestelde kinderen. Een standaard handleiding is niet te geven. Situaties zijn vaak complex. Je hebt te maken met verschillende gezinsculturen, opvoedingsstijlen, karakters, rugzakjes met ervaringen uit het verleden, praktische afstemmingszaken, nieuwe posities ten opzichte van elkaar en verschillende verwachtingen ten aanzien van de rollen als stiefvader, stiefmoeder, stief broertjes en zusjes.

Ervaringen delen

Ervaringen delen

Heb je een vraag of wil je een ervaring delen, dan nodig ik je uit te reageren. Door kennis en ervaringen te delen worden wij als centrum voor gezin & relatie in staat gesteld om zo effectief en persoonlijk mogelijk hulp te bieden om zo de slagingskans van het nieuwe gezin te vergroten.

Reageren kan hier, maar een mailtje sturen kan natuurlijk ook (anita@relatiezaak.nl) Je kunt rekenen op een persoonlijke reactie!
Houd in ieder geval de site in de gaten, want volgende week volgt er weer een blog over samengesteld gezin!

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?