arrow_drop_up arrow_drop_down
Elk relatieprobleem is een kans om wijzer te worden.

Elk relatieprobleem is een kans om wijzer te worden.

53x RelatieWijzer: “Elke wijze uil begon ooit als uilskuiken”

Dat geldt ook voor een relatieprobleem. Ik heb op zolder berging achter schotten en uiteraard ook een schuin dak met balken. Inmiddels heb ik daar meerdere malen mijn hoofd gestoten. Liefst zou ik daar die balk de schuld van geven. Kan op zo’n moment ook ongelofelijk boos worden op mezelf. Vertrouw mijn gedachten en woorden van dat moment maar liever niet toe aan papier.

Wijze uil geeft advies over relatieprobleem aan uilskuikenBen er inmiddels achter dat ik met beleid en zonder al te veel haast of enthousiasme achter het schot moet kruipen, voorzichtig weer achteruit eruit en dan pas grijpen naar wat eerst nog buiten mijn bereik lag. Het kost misschien wat meer tijd en het vraagt om beheersing van impulsen, maar het is zeer zeker minder pijnlijk. Je hebt je les immers pas geleerd als je anders handelt.

 

De noodzaak voelen het anders te doen.

Sommige relatieproblemen zijn hardnekkig. De vraag die mij regelmatig wordt voorgelegd is hoe bepaalde patronen te doorbreken waardoor er telkens weer relatiestress ontstaat. De stress kan zich op vele manieren uiten: afstand, discussie, ruzie, verwijten over en weer, enzovoort.
Een patroon staat voor herhaling. Als het gedrag wat aanleiding geeft tot relatiestress niet verandert, hoe kan het relatieprobleem dan oplossen?

Het begint met het ervaren van de noodzaak om het anders te doen. Het is algemeen bekent dat mensen niet graag hun gedrag veranderen. Dat we altijd wel een smoesje hebben waarom we doen wat we doen. Totdat de prijs van het in stand houden (verlies) hoger wordt dan de prijs van het veranderen (weerstand). Kortom tot de pijn erg genoeg is, om tot verandering te komen.

Tips hoe om te gaan met een relatieprobleem

Tips hoe om te gaan met een relatieprobleem:

Dus voel je jezelf nog een uilskuiken of beschouw je je partner als uilskuiken? Beschouw wijzer worden door een relatieprobleem dan als een uitdaging!

  • Luister voordat je spreekt;
  • Ga op zoek naar jouw aandeel;
  • Onderzoek jouw gedachten op waarheidsgehalte;
  • Heb de moed om je smoesjes onder ogen te zien;
  • Durft te twijfelen aan wat je denkt te weten;
  • Gun jezelf de ervaring en oefening het anders te doen;
  • Waardeer de kleine stapjes in de goede richting:
  • Vergeef jezelf en je partner als het af en toe nog mis gaat!

Ben jij al een beetje RelatieWijzer, deel dan jouw ervaring met andere uilskuikens en wijze uilen!

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?