arrow_drop_up arrow_drop_down
21 februari 2018 

Een nieuwe liefde voor papa of mama

Aan een nieuw samengesteld gezin gaat vaak een scheiding vooraf

Kind in protest na een scheiding

Een scheiding heeft een enorme impact op zowel de partners als de kinderen. Alles wat tot aan de scheiding zo vanzelfsprekend en onaantastbaar leek, is kwetsbaar en onzeker geworden. Veel praktische zaken moeten worden geregeld en er is nauwelijks tijd om even stil te staan en te voelen. De heftige emoties zijn soms ook zo overweldigend dat je er misschien ook liever niet bij stil staat. De doe-modus is dan een prima overlevingsstrategie.

Na rouw en verlies een periode van acceptatie

Toch komt dat moment dat het stil valt. Op een gegeven moment ben je klaar met het project scheiding en is er tijd om te wennen aan alle veranderingen. Dat proces van wennen verloopt bij iedereen anders en kan jaren duren. Ook voor de kinderen duurt het even voordat ze zich realiseren en voelen dat het echt niet meer goed komt. Dat papa en mama niet meer bij elkaar komen en deze veranderingen onomkeerbaar zijn. Zij hebben daar niet voor gekozen, maar zullen er wel mee moeten leren leven.

Tijd voor nieuwe uitdagingen en plannen

Een nieuwe liefde na een scheiding

Dan komt het moment dat papa een nieuwe liefde krijgt. En misschien heeft deze nieuwe vriend of vriendin ook wel kinderen uit een vorige relatie. Ieder kind zal hier anders op reageren. Het hangt o.m. af van hoe de ouders met elkaar omgaan. Is dat respectvol en hebben de kinderen niet het gevoel dat ze voor de een of de andere ouder moeten opnemen? Is het kind nog in rouw of al in een fase van acceptatie? Misschien zijn de kinderen net gewend aan de nieuwe situatie en is een nieuwe liefde van papa of mama bedreigend omdat dit weer veranderingen met zich meebrengt.

Is het fundament alweer stevig genoeg?

Papa of mama is opnieuw verliefd en wil zich richten op de toekomst. Niet meer rouwen en stilstaan bij het verlies, maar door en opnieuw bouwen aan een leven met een nieuwe partner. Kinderen echter zijn nog loyaal aan beide biologische ouders. En wat verandert er allemaal als papa of mama weer een relatie heeft, laat staan met kinderen erbij. Opnieuw onzekerheden. Leuk hoor, als het maar niet al te dichtbij komt.

Inschatten maar niet onderschatten

Stap voor stap bouwen aan een nieuwe relatie

Het is belangrijk voor alle betrokkenen om rekening te houden met de kwetsbaarheid en de emoties van rouw en verlies die opnieuw worden aangeraakt. Te grote stappen kan weerstand oproepen. Die weerstand wordt zeker bij kinderen, die het lastig vinden hun gevoelens onder woorden te brengen, geuit in gedrag. Gedrag die niet als passend wordt ervaren. Bij verliefdheid hoort immers een blij gevoel, leuke dingen samen doen en gezelligheid. Nou dat kan dan wel eens heel erg tegenvallen.

Dus…
• Realiseer je dat jij verliefd bent en niet de kinderen;
• De kinderen niets liever willen dan papa en mama;
• De kinderen niet zitten te wachten op veranderingen;
• Jouw nieuwe lief aanvankelijk niets betekent voor de kinderen;
• In dit geval hardlopers doodlopers zijn.

Maar…
• Als je met respect voor ieders gevoelens en behoeften stap voor stap bouwt aan een nieuwe relatie deze kan uitgroeien tot iets moois, liefdevols en verrijkends voor iedereen.

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Hans van Toor
Door

Hans van Toor

op 8 July 2019

Een helder, open en vooral liefdevol artikel.

Anita Uittenbogaart
Door

Anita Uittenbogaart

op 11 July 2019

Hoi Hans, Dus toch wel ontvangen. Alleen geen melding dus daar ga ik even achteraan! Thanks!

Reactie plaatsen

Koekje erbij?