arrow_drop_up arrow_drop_down
29 april 2018 

Bloedband en Stiefband

Wat is het verschil tussen Bloedband en Stiefband?

Van de nieuw samengestelde gezinnen en stiefgezinnen geeft zestig procent uiteindelijk op. Het behoud en de vormgeving van zo’n gezin kennen vaak nogal wat hobbels. In vele gevallen rijst de vraag “Heb ik die hobbels er wel voor over?”

In de serie blogs over het samengestelde gezin (waaronder ik ook het stiefgezin* versta) sta ik dit keer stil bij het verschil tussen bloedband en stiefband, de consequenties hiervan en geef ik enkele tips om het risico bij die zestig procent te gaan behoren te verminderen.

Een van de struikelblokken bij het vormen van een stief- of samengesteld gezin is de onderschatting van de bloedband. Er is een wezenlijk verschil tussen een bloed- en stiefband. Deze twee kunnen probleemloos naast elkaar bestaan, zolang het verschil maar wordt erkend.

Bloedband en Stiefband

Bloedband

Bij een bloedband* is er sprake van:

  • natuurlijke verbondenheid waarbij onvoorwaardelijke liefde kenmerkend is;
  • loyaliteit, ook naar de afwezige ouder na een scheiding
  • identificatie en het gevoel van bestaansrecht
  • gedeelde historie en familieband

Stiefband

Bij een stiefband is er sprake van:

  • een verworven band die voorwaardelijk is
  • een band die groeit en ontwikkelt op basis van vertrouwen en vriendschap
  • een band die in de buurt kan komen van een bloedband, maar deze niet kan vervangen

Bij een bloedband is er een natuurlijke behoefte elkaar te beschermen en het voor elkaar op te nemen. Daarbij zijn kinderen en ouders minder kritisch naar elkaar dan wanneer sprake is van een stiefband. Loyaliteit en liefde die tegen een stootje kunnen, worden , als de relatie tussen stiefouders en –kinderen goed is, geleidelijk door de jaren heen opgebouwd.

Zodra je begrijpt dat een bloedband wezenlijk anders is dan een stiefband, ga je zaken wellicht met meer begrip bekijken. Onwenselijk gedrag, daar mag je uiteraard nog steeds iets van zeggen. In een gezonde relatie kan dat besproken worden. Daarbij beperk je jezelf tot waarneembaar gedrag en acties zonder de bloedband te ontkennen.

Tip:

Erken en accepteer dat een bloedband wezenlijk anders is. Als je de bloedband ruimte geeft, zal deze de stiefband versterken in plaats van bedreigen. De stiefband berust namelijk op vriendschap en vertrouwen.

* Stiefgezin = gezin waarbij fulltime of parttime een stiefvader of –moeder aanwezig is
* Nieuw samengesteld gezin = gezin welke is samengesteld uit vader met kind(eren) + moeder met kind (eren)

Over de schrijver
Wij van RelatieZaak zijn er om jou te helpen en ondersteunen bij relatieproblemen en scheiding. Enerzijds is onze missie om jou op weg te helpen waardoor je weer zicht krijgt op de toekomst. Anderzijds geven we je de beste tips, adviezen en delen nieuwe informatie via onze blogs, video's en workshops. Of je nu relatieproblemen hebt, gaat scheiden of rust wilt creëren in je nieuw samengesteld gezin, wij helpen je op weg. We doen dit met een zeer gemotiveerd team bestaande uit een relatiecounsellor, Kies-Coach, bewegingscoach, mediator, fiscaal jurist, makelaar en een financieel en juridische adviseur.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?