arrow_drop_up arrow_drop_down
53 x RelatieWijzer:  Zelfwaardering ondanks afwijzing?
27 september 2019 

53 x RelatieWijzer: Zelfwaardering ondanks afwijzing?

“Beter afgewezen worden om wie je echt bent, dan geaccepteerd worden om wie je niet bent.” (bron: ingspire.nl)

Een cliënt attendeerde me onlangs op de titel van een song die haar aansprak: “I believe what you say of me”.
Ik vermoed dat we de lijst met songs van dezelfde strekking veel langer kunnen maken. In dit liedje gelooft de persoon in kwestie niet in zichzelf, maar laat de ander haar geloven dat ze oké is. Helaas kan diezelfde afhankelijkheid van wat de ander over je zegt, je evengoed overtuigen van het tegendeel. Wat als de ander je vertelt dat je niet goed genoeg bent? Dat je verantwoordelijk bent voor het ongelukkig voelen van de ander en  je tekortschiet? M.a.w. als je gelooft wat de ander over je zegt, kan die ander je dus maken of breken. 

Jong geleerd

‘Geloven wat je zegt over mij’ start al op zeer jonge leeftijd. Geaccepteerd willen worden en vooral niet afgewezen, is als je kind bent van levensbelang. Wanneer bewustwording van een eigen ik en een eigen wil ontstaat (de peuterpuber), leer je alras dat aanpassen en wenselijk gedrag te vertonen afwijzing voorkomt. Nou is de ene peuterpuber de andere niet. Waar de een nauwelijks tegenstribbelt, zal de andere lang volhouden zijn/haar eigen zin door te drijven. Maar laten we eerlijk zijn, in de meeste gevallen trekt het kind aan het kortste eind. De sociale wereld breidt zich geleidelijk aan uit naar de juf, de vriendjes en vriendinnetjes, ooms en tantes, de verkering, enzovoort. En allemaal vertellen ze wie je moet zijn en wat je moet doen om vervolgens erkenning en waardering te krijgen. Zo gek is het niet toch niet dat we al van jongs af aan leren ons aan te passen en te voldoen aan verwachtingen van de ander?

Pijnlijk relatieprobleem

Als het gaat om liefdesrelaties is dat niet anders. Door de bril van de liefde wordt je aanvankelijk enorm gewaardeerd om wie je bent, wat je kan en wat je doet. Je verrijkt daarmee het leven van je partner en maakt hem/haar gelukkig. Je voelt je gezien, gewaardeerd en geliefd. Je doet ertoe en het kan je zelfs een gevoel van bestaansrecht geven. Maar wat als de liefde uit de relatie verdwijnt? Wat als jouw partner te kennen geeft dat wie je bent, wat je kan en wat je doet niet meer is wat hem/haar gelukkig maakt? Als je niet meer de aandacht en liefde krijgt waarmee je jezelf de moeite waard vond?

De meest pijnlijke relatieproblemen zijn die waarbij de een zich ten volle afgewezen voelt door de ander. Waarbij je pijnlijk gewaar wordt dat alles wat je voor je partner deed er ineens niet meer toe doet. Jij jezelf misschien weggecijferd hebt of hebt aangezet tot gedrag om hem/haar te pleasen.

Hoe zit het met jouw zelfwaardering?

Een wijze uitspraak dus!

Als we onze zelfwaardering afleiden van de waardering die we van anderen krijgen, maken we ons uitermate kwetsbaar en afhankelijk. Daarbij zal wat de een waardeert, finaal afgewezen kunnen worden door de ander. Is je baas echt blij met je tomeloze inzet; tegelijk is je partner diep teleurgesteld en verwijt jou dat je met je werk getrouwd bent.

Het woord zelfwaardering impliceert in principe al dat je de waardering uit jezelf haalt. Zelfwaardering wordt gevoed als je leeft in overeenstemming met wie je ten diepste bent. Als je leeft naar wat je drijft en motiveert om te doen wat past bij een voor jouw zinvol en betekenisvol leven. Daarbij blijf je trouw aan jezelf. Je houdt jezelf en de ander niet voor de gek door wenselijk gedrag te vertonen om maar niet afgewezen te worden. Want wie wijs je dan in wezen af?

Precies…jezelf!

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?