arrow_drop_up arrow_drop_down
53 x RelatieWijzer: (on)volwassen liefde

53 x RelatieWijzer: (on)volwassen liefde

Onvolwassen liefde zegt:  “Ik hou van je omdat ik je nodig heb.”

Volwassen liefde zegt: “Ik heb je nodig omdat ik van je hou.”

Bron: Erich Fromm, Amerikaans filosoof en psycholoog 1900-1980 / The Art of Loving (1956)

 

Deze wijze uitspraak sprak mij aan omdat het iets zegt over het onderliggende motief van de relatie.  Bewust of onbewust kun je kiezen voor een relatie met iemand omdat die persoon jou te bieden heeft wat je nodig hebt. Je kunt daarbij denken aan persoonlijke kenmerken die jou ontbreken en zo’n mooie aanvulling zijn op wie jij bent. Maar ook status, een rijk sociaal leven, kinderen, financiële zekerheid en veiligheid kunnen iemand aantrekkelijk maken. Je kunt ook iemand nodig hebben omdat je onvoorwaardelijk van die persoon houdt; onvoorwaardelijk in de zin dat het om niets anders gaat dan liefde.

De onvolwassen liefde:

Ik herken hem zeker uit mijn eigen leven. Was me er toen niet van bewust, maar terugkijkend realiseer ik mij dat het houden van minder werd naarmate ik niet kreeg wat ik nodig had. De relatie begon met verliefdheid. Verliefdheid die naar verloop van tijd verdween en houden van voor in de plaats had kunnen komen. Maar naarmate de blinde vlekken verdwenen en een meer realistische kijk op de relatie tevoorschijn kwam, bleek de relatie minder op houden van gebaseerd dan aanvankelijk gedacht.

Onvolwassen liefde

Onvolwassen liefde komt geregeld aan de orde in mijn praktijk. Mensen komen elkaar in een bepaalde fase van hun leven tegen en vinden op dat moment bij elkaar waar ze zo’n behoefte aan hebben. Dat stuk wordt uitvergroot en al het andere wordt als minder belangrijk beschouwd.  Totdat gebeurtenissen en persoonlijke ontwikkeling geleidelijk aan ook zichtbaar maakt dat behoeften niet altijd met elkaar in overeenstemming zijn.  En behoeften van de een zelfs bedreigend kan voelen voor de ander.Grote kans dat een periode van teleurstelling en verwijten aanbreekt en de afstand tot elkaar toeneemt.  Grote kans dat deze periode eindigt in een relatiebreuk.

De volwassen liefde:

In deze tijd zou ik de uitspraak van 1956 graag veranderd zien in: “Ik ben bij jou omdat ik van je hou”  Alhoewel de strekking van de originele uitspraak duidelijk is, nodig hebben duidt in zeker zin op afhankelijkheid. Nodig hebben impliceert dat de ander er moet zijn en is op zichzelf dan een voorwaarde.

Volwassen liefde

De echte volwassen liefde is er een waarbij je vanuit volledig vrijheid en liefde kiest om die ander lief te hebben. Het geluk van de ander doet ertoe en daar draag jij graag aan bij. En het grote voordeel is dat als je dit beiden belangeloos doet, er zelden een probleem ontstaat. Je stelt die ander niet verantwoordelijk voor jouw gelukkig voelen. Je haalt niet, je brengt  en mag ontvangen wat je partner je geeft. Klinkt misschien te mooi om waar te zijn.  Volwassen liefde bereiken is een mooi streven en elke stap in die richting draagt bij aan RelatieWijzer zijn. Het is niet iets wat je bereikt met 7 sessies relatiecounselling, maar met een leven lang leren.

 

Als je eens heel eerlijk naar jouw relatie kijkt en naar jouw motieven van houden van. Neigt het dan meer naar “Ik hou van jou omdat ik je nodig heb” of “Ik ben bij jou omdat ik van je hou”?

De vraag:  “Waar ben ik bang voor als de relatie stopt?”, kan je helpen antwoorden te vinden.

Bewustwording is een mooi begin van beïnvloeding.

Over de schrijver
Mijn naam is Anita Uittenbogaart. Ik ben eigenaar van RelatieZaak in Nijmegen en geregistreerd counselor bij het RBCZ en ABvC. Ik begeleid bij relatieproblemen en biedt hulp voor mensen die de kwaliteit van hun relatie willen verbeteren of zich afvragen of ze wel samen verder willen. Dankzij gesprekken kan ik stap voor stap helder krijgen wat er speelt, welke behoeften er zijn en wat je van je relatie verwacht. Wanneer communiceren een uitdaging is, breng ik de communicatie in jullie relatie op gang. Dit in een veilige setting waarin je jezelf open en eerlijk uit. Je treft een integere, spontane vrouw die communicatief vaardig is en haar vak goed verstaat. Ik weet hoofd- en bijzaken te scheiden en ik vind dat luisteren belangrijker is dan oordelen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?