Van Corona tot relatiestress

Behalve het risico dat je van dit virus behoorlijk ziek kan worden, kan het ook je relatie behoorlijk onder druk zetten. Geen situatie is geheel gelijk, maar overeenkomstig is wel dat de coronamaatregelen de nodige stress veroorzaken. En omdat we praten over langer dan een jaar, kunnen we dit gerust bestempelen als chronische stress. Als een elastiekje wat te lang onder spanning staat, kan dit een keer knappen.

Wat heeft de Corona crisis veranderd?

 • van bijna geen tijd met en voor elkaar naar twentyfourseven op elkaars lip. Je kunt niet meer om elkaar heen al zou je willen;
 • rollen lopen door elkaar. Je bent zowel aan het werk, als juf/meester voor je kinderen, als partner, als moeder/vader. Het constante schakelen is vermoeiend en stressvol;
 • je kunt niet ontladen en nieuwe energie opdoen door lekker te sporten of even lekker met een vriend(in) erop uit te gaan;
 • je maakt je zorgen over je ouders of andere dierbaren die tot de risicogroep behoren;
  je voelt je schuldig als je toch even de coronaregels hebt overtreden. “Als we nu maar niet in quarantaine moeten met het hele gezin”;
 • veel van spontaniteit, avontuur, vermaak, ontspanning is ingekaderd en verliest daarmee zijn kracht;
  je bent de regie over je eigen leven kwijt en voelt je overgeleverd aan de grillen van het virus;
 • het heeft iets gedaan met je gevoel van een maakbaar leven. Je voelt je kwetsbaarder dan voorheen. Dat kan de behoefte versterken om juist dat te doen wat je echt wilt en vooral te laten waar je niet gelukkig van wordt.

Kortom is veel van wat je als prettig en als vanzelfsprekend ervaarde ineens onbereikbaar en onzeker. Al een jaar lang groeit in jouw het besef wat vrijheid, autonomie en relaties voor je betekenen. En vanuit dat besef ook het gemis.

Wat doet de Corana crisis met je relatie?

Sterke en minder sterke kanten van de relatie komen onder een vergrootglas te liggen. Je wordt vaker en meer geconfronteerd met wat er al is. Dat kan ertoe leiden dat je relatie versterkt of juist verzwakt. Vluchten kan niet meer. Kon je eerder afleiding zoeken en relativeren, er is geen ontkomen meer aan. En omdat stress er juist voor zorgt dat je in de overlevingsstand staat, wordt rekening houden met de ander een stuk lastiger.

 • Je valt dermate terug op je sterke kanten dat je er té voor kan zetten. Zet je er té voor, zit je in je valkuil. Van goed georganiseerd en gecontroleerd wordt je een controlefreak, star en pietluttig. Je partner wordt niet goed van jouw streven naar perfectie, juist omdat jouw partner van nature heel flexibel is. Jouw partner slaat door naar té flexibel: vergeet van alles, kan niet focussen, maakt niets af en veroorzaakt chaos;
 • Eerst vond je die sterke eigenschappen van je partner zo aantrekkelijk. Een mooie aanvulling op waar je zelf niet zo goed in bent. Maar in tijden van stress is de valkuil van de een precies de allergie van de ander. Bij stress reageer je in de basis door:
  • Te vluchten… mmm dat kan dus even niet. Even terugtrekken in een andere ruimte? Het zoveelste blokje om?
  • Te vechten…dat gebeurt door snauwen, kibbelen, ergeren, verwijten maken. Je weet dat het niet helpt, maar je kunt het niet helpen.
  • Te bevriezen…Er komt niets meer uit je. Ieder creatief idee is een berg waar je tegenop ziet. Alle energie vloeit uit je weg en je wacht. Je wacht tot het gevaar geweken is. Tja, dat duurt nu al langer dan een jaar.

Hoe overwint onze relatie de Coronacrisis?

Als er een kant en klaar recept was, had ik deze acuut openbaar gemaakt. Die is er helaas niet. Elk mens, elke situatie en dus is elke relatie anders. Wat kan ik wel voor je doen?

Stel je vraag via de contactpagina en je krijgt een persoonlijk bericht of…

Meld je aan voor de aanbieding: drie gesprekken van 1,5 uur inclusief uitgebreide relatietest voor slechts… € 255,– Dat is een Corona korting van 40%!!! aanmelden ‘RelatieZaak vaccin’

“Met het ‘RelatieZaak vaccin’ van drie gesprekken bouw je de benodigde weerstand tegen Corona op!”

cliëntenstop

Bij gebrek aan ruime in de agenda is er een cliëntenstop. Lopende trajecten worden uiteraard gecontinueerd.

You have Successfully Subscribed!